11.28.2007

La banlieu de Paris crema

No és cap novetat que hi hagi aldarulls a les banlieu de Paris, venen succeint de fa temps. De fet els darrers ja tenien a l'actual president Sarkozy com a ministre de l'interior. Ell s'ha envoltat de persones pensades per a crisis d'aquestes com la ministra de Justícia, de procedència magribina.
Aquesta vegada però els problemes, sorgits de la mort de dos adolescents a Villiers-le-Bel, tenen un component nou: la utilització d'armes de foc per part dels manifestants. L'avís ha estat contundent: aniran a presó tots els que facin servir violència armada contra la policia, l'estil Sarkozy.

Les eines policials són clau per a mantenir l'ordre i la seguretat, especialment quan es veuen biblioteques cremades com les de la fotografia, però no són la solució.
El que s'està representant allà és la divisió entre grups socials que no han construït una societat igualitària i equitativa. La gent que viu a les banlieu són de fa dues generacions procedents de les colònies franceses a l'Àfrica; però els que fan els aldarulls són joves nascuts a França que no han conegut el país dels seus avis per tant, com és que lluiten contra el seu país? Doncs perquè no tenen les mateixes oportunitats de feina i de qualitat de vida que els francesos d'origen europeu en un país que ja no reconeixen com seu. La intervenció de la religió, de totes les religions, o la negació del dret a ser dels fills dels colonitzats ha estat un error de l'estat francès que ara paguen. Prenem lliçons dels nostres veïns.

Llibre: Modernidad líquida de Zygmunt Bauman
Pel·lícula: Babel de González Iñárruti
Música: Yossou NDour a Bercy

Etiquetes de comentaris: , ,

3 Comments:

Blogger dErsu_ said...

La Haine és una pel·lícula francesa de Mathieu Kassovitz, de l'any 1995, que ja dramatitza tot això que, tal com dius, no és cap novetat.

5:31 p. m.  
Blogger Trina Milan said...

Dersu,
També existeix una altra pel·lícula que es diu: Le thé au harem d'Archi Ahmed, produïda per Costa Gavras i dirigida per Mehdi Charef de l'any 87 que ja explica el mateix...El títol és un joc de paraules entre el que entèn un alumne a l'institut: "le the au harem d'archi ahmed" i el que el profe està explicant que és "el teorema d'aquimedes.." no cal dir res més...

Salut

12:32 p. m.  
Blogger Artur said...

Si no recordo malament un preuat intel.lectual francès (Finkielkraut o Glucksmann) va dir allò de "no digui immigrants, digui musulmans", referint-se al veritable problema que s'amaga al darrera.

Essent França un estat amb prestacions increïbles, només cal veure el llibre d'aquell francès que porta més de quinze anys "vivint del cuento" i explica com fer-ho, com és possible que les raons dels aldarulls siguin de "manca d'acceptació"?

Fa 40 anys en els barris propers a París hi vivien algerians, marroquins, espanyols, italians i portuguesos. Poc a poc la botiga de queviures va esdevenir musulmana, l'esplai també, i després el casal juvenil i més tard el quiosc i després es va tancar el bar italià i es va obrir un kebab... i va venir l'iman. I tot va començar amb les apologies de la violència i el xoc de civilitzacions. L'islam entra bé com a ideologia de barriades i més quan tens un enemic a batre.

El problema segueix perquè se segueixen creman vehicles. El problema perdura dia a dia perquè els conductors d'autobusos han d'anar amb protecció policial en aquests barris.

1:02 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home