11.13.2007

Economia, guanys i producte interior brut


No fa gaire gràcia que les empreses capdavanteres vagin publicitant els seus espectaculars guanys mentre el creixement de l'economia espanyola té una previsió a la baixa.
No és de rebut que el Banc de Santander guanyi milers de milions d'euros en una compravenda d'un banc italià en un mes; que La Caixa declari uns beneficis nets impressionants o que Telefónica guanyi el doble del previst, mentre els que tenim ADSL paguem 70 euros al mes sense un servei homologable a nivell europeu.

Mentre el Cercle d'Economia agita les aigües fent veure que porten el carro del desenvolupament social, la realitat són les accions pures i dures dels qui manen, com situar l'exministre Josep Piqué al capdavant de Vueling mentre José Manuel Lara és president del Cercle i major accionista de Vueling, i Josep Piqué, membre del Cercle i ara president de Vueling, casualitat?

Caldrà preguntar-se com incideixen les estratègies dels falcons dels negocis en el producte interior brut o en els preus dels productes de primera necessitat. Perquè aquesta és una relació causa-efecte que s'ha de controlar des de les institucions públiques i no és un posat pseudomarxista, és una obligació dels representants polítics, que són els que tenen la obligació de vetllar pel ciutadà que està desprotegit i a expenses d'uns guanys que siguin enormes i bruts, molt bruts.

Llibre: El juego de vivir de Fabià Estapé
Pel·lícula: Wall Street d'Oliver Stone
Música: Imitation of life de REM

Etiquetes de comentaris: ,

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Hola Trina.

El fet de que les grans empreses donin els resultats públicament no es per altre motiu de publicitar-los davant la premsa especialitzada i els inversors.

Si analitzem per ejemple els resultats de Telefònica veuràs com no son reals ja que part d'aquests beneficis que declara ho son per la venda de la filial de continguts Endemol i una altra part molt important per la inclusió de l'O2 dins de l'estructura de la multinacional.

Telefònica està acometent principalment l'ajustament dels seus resultats via reducció de despesa corrent, eliminan llocs de treball mitjançant prejubilacions, eliiminant càrrecs directius, reduïnt l'estructura de comandament i realitzant el tripla de feina am un terç de personal, mesures totes elles del "millor" estil neolliberal.

Salut i €

10:06 a. m.  
Blogger Trina Milan said...

Eduard,
gràcies per la informació de les interioritats telefòniques; t'agraeixo que la comparteixis, perquè tot plegat ens fa veure encara més aquesta cara fosca de les grans empreses i la manipulació de la informació i de les estratègies. Tot plegat amb la connivència d'alguns polítics, com ja sabem...per això el meu reclam de més intervenció i de defensa del ciutadà.
salut

1:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home