7.26.2006


Paul Auster
Paul Auster és un escriptor nordamericà que fa temps que exerceix d'escriptor i de cineasta. Fa uns dies li han concedit el premi Príncep d'Astúries de les Lletres en reconeixement a la seva obra.
Ell va començar amb la poesia, abans d'entrar directament a la narrativa i se li nota, escriu amb un punt de musicalitat i ritme que ens recorda que un poeta és alguna cosa més que un escriptor per la forma en com s'aproximen al llenguatge. Auster però no és d'aquells que escriuen poesia o prosa sense pensar, ell és un escriptor compromès que forma part del Pen Club nordamericà i que es preocupa per dir aquelles coses que no li semblen bé de la política del seu país, i que procura estar al cas de tots els esdeveniments que a la literatura i als literats els hi són properes.
En el cinema també ha fet algunes de les pel·lícules independents més interessants: Smoke, Blue in te face o Lulu on the brigde.
La seva darrera obra Brooklyn Follies li ha costat dos anys de treball, i significa la reivindicació d'una manera de viure feliç i relaxada, enfront a la situació que l'11-09-2001 va significar per a la ciutat de Nova York i els seus habitants. Prenent com a models els classics europeus de Cervantes a Kafka, Auster construeix una obra optimista i compromesa amb la vida de les persones amb la felicitat de la quotidianitat, que va quedar esquerdada aquell 11-09.
I aqui va un pessic de Brooklyn Follies, per si us ve de gust llegir-la sencera, us la recomano:
"...Evidentment en aquest punt la nena ja no troba a faltar la nina. Kafka li ha donat una altra cosa i, al cap d'aquelles tres setmanes, les cartes l'han curat de la tristesa. Ara té la història i, quan una persona té la sort de viure dins d'una història, de viure en un món imaginari, les penes d'aquest món desapareixen. Perquè mentre la història continuï, la realitat ja no existeix..."

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Paul Auster, deixant de banda de la seva personalitat, és literatura pura. LITERATURA EN MAJÚSCULES. És un plaer indescriptible que, amb els temps que corren, molt pocs saben gaudir-ne.

1:41 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

6:37 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home