6.29.2006


Dialogar
Avui el president Rodríguez Zapatero ha anunciat al Congrés dels Diputats que el govern espanyol iniciarà contactes amb ETA per aconseguir un nou temps de pau per a tothom.
Fa massa temps que dura aquesta història terrible, des que uns nois, embravits per la dictadura feixista de Franco van iniciar una lluita aferrissada contra l'estatus absurd d'un sistema llavors ja caduc en l'Europa del segle XX, però absolutament aposentat en l'estructura maquiavèl·lica de l'Espanya franquista.
Tots vam patir en aquelles circumstàncies i tots estem patint els resultats posteriors. Potser, a l'inici, es podia entendre que l'assassinat legal s'havia de combatre amb l'assassinat terrorista. Però fa temps que això ja no era possible, des de la tragèdia d'Hipercor, on molts van perdre la innocència, o des de l'assassinat d'un referent com Ernest Lluch, on la demanda de diàleg va ser el darrer crit de milers de persones a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Per això, avui, que el president el govern espanyol, hagi anunciat l'inici del diàleg amb ETA, després de constatar l'alto el foc declarat per la banda armada, es comença a entreveure una nova situació, un nou discurs, una nova possibilitat de recuperar la dignitat perduda, de deixar enrere la tristesa viscuda, d'afrontar el futur amb esperança. I això és molt! Fa dos anys ningú hagués somiat amb una notícia com aquesta a la primera pàgina dels diaris.
D'acord que alguns diuen que no és or tot el que llueix,... d'acord en què el camí emprès és llarg i feixuc... d'acord en què el dolor està molt present, però és una vida nova, i les dones, que tenim els fills sabem què significa parir, dolor i dificultat per arribar a la consecució d'una nova vida.
Avui tinc la sensació que comença a néixer un altre futur.