6.13.2006


Nefertiti
La reina Nefertiti de la qual es conserva el seu bust al Staatliche Museen de Berlín no està a casa seva. Ella va ser l'esposa d'Akhenaton, el faraó que va gosar canviar el concepte dels deus egipcis pel monoteísme que desprès seria la base de les grans religions mundials. Es diu que ella va ser una figura fonamental durant el mandat del seu marit, pràcticament una coregent, tan per les vestimentes amb les que se la veu com per les representacions amb més figures, on està exercint funcions pròpies del faraó, com ara flagel·lar els servents.
Quan va ser descoberta en el jaciment que excavaven els treballadors de l'expedició alemana del professor Borchardt, tothom va quedar fascinat per la seva bellesa, el nom de la qual significa "la bellesa que arriba". Aquells arqueòlegs varen portar el bust, d'amagat, fins a Berlin, on es troba des de llavors, desafiant les demandes dels governs egipcis, que la reclamen, sense resultat.
No és una resta arqueològica qualsevol, és la reina de la bellesa i la inteligència que ve de l'antiguitat per il·luminar el futur, així la descrivien els que la van descobrir en aquell jaciment ple de runa, que va deixar indemne el cap perfecte d'aquesta dona magistral.
Una representació artística com aquesta només es pot fer d'una dona que va trencar motlles en la seva época, els artistes reflexen la persona.
Els alemanys no la volen deixar marxar, els egipcis la volen recuperar...mentre ella, elegantment distant, s'ho mira, amb els ulls, despintats i segurs de la que ja sap quin és el final de la història. Estigui on estigui, és una estàtua, incòlume i perfecta, d'un passat projectat al futur. El paper de la dona sempre, al llarg de la història.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

La bellesa és indescriptible quan una sent emoció. La veritat és que aquest bust és fascinant i és lògic que convidi a quedar-sel. Si jo pogués el tindria al menjador de casa meva

10:04 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home