8.08.2007

Jocs Olímpics a Beijing


D'aquí a un any, el 8/8/08, s'inauguraran els Jocs Olímpics a Beijing, la capital de Xina. La nova frontera econòmica es presentarà al món en tota la seva esplendor. S'estan construint xarxes de metro, de tren, s'estan fent gratacels i nous barris, s'està volent demostrar que la potència econòmica del tercer mileni està ja a punt per desbancar els vells imperis occidentals.
Però el negatiu d'aquesta foto són els retrets a la situació social i política, a un règim que es diu comunista i que utilitza les eines del capital per fer-se gran, controlant la població amb ma de ferro. Amnistia Internacional ha publicat un informe demolidor sobre periodistes empressonats i detencions indiscriminades.
En qualsevol cas tampoc les velles democràcies occidentals estan lliures de pecat, Guantánamo n'és un exemple.
El repte xinès de les olímpiades és el de fer un spot publicitari gegantí sobre el seu país i l'exitosa situació econòmica i social; que de fet és el que totes les ciutats organitzadores han perseguit i per la qual cosa tothom es torna boig per organitzar uns jocs que ja no són només el que Pierre de Coubertin va imaginar, sinó més aviat el que Samaranch va acabar de definir.
El cabdell dels Jocs de Beijing ha estat molt ben recreat en l'estadi de Herzog i De Meuron
però nomès amb grans arquitectes i imatge no es ven res, caldrà alguna demostració de solidesa en els canvis socials que la gent reclama per arrodonir l'spot.

Llibre:El port de les aromes de John Lanchester
Pel·lícula: El último emperador de Bernardo Bertolucci
Música: Nine million bicyles de Katie Melua