8.13.2007

El mur de Berlin i les estrelles


Fa 46 anys que va ser construit el mur de Berlin. Només hores per a un mur que va costar anys de tirar a terra. La vergonya de la separació de persones, de famílies, per l'absurd de raons polítiques que no eren més que por als altres, es va fer un lloc en la història. El cost en vides humanes i en patiments, no és menor, però sembla que no ha servit de gaire perquè a Xipre, a Méxic o a Palestina tenen nous murs del segle XXI.
Aquesta capacitat de la política de generar problemes a la gent sense responsables és universal i atemporal. La història hauria de ser exemple d'allò que s'ha demostrat inútil i especialment doloròs.
Que el mur de Berlín ara sigui un destí turístic només ens demostra la seva feblesa real, era imatge només, com molt bé plasma la campanya de Vuitton amb Gorbatxov com a protagonista, davant del mur que ell va ajudar a tirar a terra.
En la nit de les Perseides de fa 46 anys el mur de Berlin es va alçar amb l'objectiu de ser la paret contra l'enemic, però segur que els mateixos que el fèien sabien que la llibertat, com les estrelles, no té aturador.

Llibre: Asesinato en el corazón de Jerusalén de Batya Gur
Pel·lícula: B
abel d'Alejandro González Iñárruti
Música: The Wall a Berlin de Pink Floyd

Foto: Reuters

Etiquetes de comentaris: ,