10.12.2006


Orhan Pamuk
L'escriptor turc Orhan Pamuk és el nou premi Nobel de Literatura.
Aquesta bona notícia ho és per diversos motius. Primer de tot perquè la literatura poques vegades és notícia i el Nobel sempre produeix una onada de compra de llibres i de comentaris sobre obra literària que són molt d'agraïr. Però també és una bona notícia per raons d'actualitat.
Orhan Pamuk amb la seva obra és un pont entre cultures, un escriptor compromés amb el seu temps i el seu país, que no oblida el paper de l'intel·lectual en l'esdevenir social i polític que li toca viure. Ha estat un crític acèrrim de les posicions més involucionistes de Turquia, alhora que un defensor decidit de l'ingrés del seu país a la Unió Europea com a font de modernitat i vacuna contra l'extremisme i l'islamització política que són causa de conflictes.
I aquesta és la veritable bona notícia: contra les intolerants posicions que abonen el xoc de cultures, contra les victimitzacions de determinats polítics que han propiciat guerres terribles, contra les intervencions de les religions islàmica o cristiana en l'evolució política, Pamuk és un bàlsam de democràcia i ciència que ens facilita la comprensió entre cultures. Amanit amb grans dosis de literatura, és un perfecte regal enmig de declaracions sobre misses en llatí i agressions sense justificació. Felicitats Sr. Pamuk.