9.24.2007

Monarquia o república?

Semblaria que la pregunta: monarquia o república?, no és de rebut en el segle XXI; però a la vella Europa té tot el sentit.
En aquest moment a Catalunya s'està donant una protesta contra la monarquia en forma de cremades de fotografies dels Reis; la fiscalia els acusa d'un delicte de faltes greus contra el cap de l'estat, delicte tipificat en la normativa. El resultat d'aquests fets és que s'estén com a taca d'oli el qüestionament d'una forma política de govern que es percep com a obsoleta en aquest moment històric. Recordem el "annus terribilis" de la monarquia anglesa desprès de la mort de la princesa Diana.
Les crítiques a les protestes, els titulars de diaris, parlen d'independentistes que cremen fotografies del rei; és un error. Ni tots els que protesten per la figura del monarca són independentistes, ni tots els independentistes han de ser necessàriament antimonàrquics. És una manipulació de les notícies interessada, per denigrar el posicionament republicà que traspua darrera la cremada de fotos, davant aquells que tenen el mot "independentista" com a negatiu, i així tots reben.
Dés d'un estat democràtic i modern, caldria treure la figura d'ofenses al cap de l'estat, per a fets tan menors com una portada de revista (recordem El Jueves) o la cremada de fotos, o dir-se independentista; i caldria deixar fer un debat com el de monarquia o república, que no manipulés les opinions que amb tot el dret podem tenir els que pensem que el model monàrquic és obsolet per a una democràcia del segle XXI.
Encara que les princeses siguin del poble, divorciades i periodistes, o potser per això...


Llibre: De parte de la princesa muerta de Kenizé Mourad
Pel·lícula: La nuit de Varennes d'Ettore Scola
Música: My way d'Elvis Presley