1.08.2008

L'economia que ens refreda

Ara que ens havíem acostumat a ser propietaris, a pagar una hipoteca dura però sostenible perquè els interessos eren baixos, comencen a avisar-nos de que això de les hipoteques a aquests percentatges no s'aguanta per enlloc perquè tenim la bombolla immobiliària que desequilibra la borsa i darrera d'ella, tos plegats.
Era massa bonic per ser veritat.
L'euro i tot el que ha comportat, ens ha fet més rics però alhora més depenents. L'estalvi de les famílies ha baixat significativament en els darrers anys mentre el consum a crèdit ha pujat d'allò més. Viure ara per deure demà.
El director general de La Caixa, Joan Maria de Nin, s'ha deixat caure fent unes declaracions que volen justificar l'injustificable. Les hipoteques pugen i els percentatges de diners a disposició són molt menors, cuirassant les condicions que posen als seus clients per no trobar-se amb impagats, segons ells, com a EEUU i les seves hipoteques-escombraria.

Mentre les previsions dels governs espanyol i català, van a la baixa, pel creixement i el pib, el cru es posa pels núvols, a 100 dòlars el barril de brent, i els cereals, que són controlats per intermediaris, són emmagatzemats i deixats anar al mercat per treure'n el major profit. Tot molt legal però no gaire net.

Deixar la riquesa en mans del mercat exclusivament està demostrat que no acaba de funcionar, com no ha funcionat mai en la història l'intervencionisme estatal al cent per cent. Per tant, no caldria fer una revisió de les polítiques dels bancs nacionals?
No caldria revisar les estratègies del Banc Mundial? No voldria pensar que l'intervencionisme només serveix per a cobrir les bombolles de les grans empreses, mentre els ciutadans hipotecats i endeutats, veuen com se'ls gelen les esperances amb aquest refredament de l'economia que ens arriba.

Llibre:Emprendiendo hacia el 2010 de Pedro Nueno
Pel·lícula: El destino de Nunik dels Germans Taviani
Musica: Azurro d'Adriano Celentano

Etiquetes de comentaris:

7 Comments:

Blogger MEZQUETILLASVK said...

Bona nit Trina.

Las curvas racionalismo frente a idealismo y liberalismo frente a proteccionismo, siguen su camino histórico. Y sí, viene una crisis todavía dificil de calibrar su intensidad.

Este año 2007 he leido de todo, desde los escenarios más catastrófisticos, hasta los más inocuos.En fin, parece que vamos a salir de dudas.

Si te apetece algún documental puedo facilitarte una buena ristra...jajajaj

Aquí te dejo un interesante repaso histórico.

El dinero es deuda

11:39 p. m.  
Blogger Trina Milan said...

Mez,
gracias por el "repaso histórico", realmente interesante.
El tema econòmico nos lleva de cabeza, los péndulos históricos son fijos en economia y ns sitúan de golpe en la realidad.
Parecía que con la caída del muro de Berlín se entraba en una etapa de progreso que nivelaria las desigualdades pero parece ser que ha sido todo lo contrario. Sólo hay que mirar lo que pasa en Rusia..
Mientras todos los demás superamos péndulos como podemos...
saludos..

9:20 a. m.  
Blogger Maurici said...

Sembla prou clar que vénen temps complicats, tot i això a Espanya qui té la capacitat, el compromís i el deure de governar-nos, per tant de buscar el millor pel contribuent, almenys això és el que ens han dit sempre, nega cada dia aquestes expectatives, qualificant "de agoreros" de l'inestabilitat a qui gosa dir que l'economia estigui en una dinàmica molt negativa, fins i tot el senyor Blanco en una entrevista,(Antena 3) diu que el contribuent que tingui dificultats econòmiques, que no es preocupi, el govern ha fet polítiques per arribar on ell no pugui. UN MINUT DE SILENCI.

1:31 p. m.  
Blogger Jesús Cardona said...

Acabo de conèixer aquest blog i em permeto comentar, doncs el trobo interessant.

Em sembla que fou als anys 70 del segle passat Nestlé va començar a regalar llet per a nadons a alguns països africans durant uns mesos. Les mares van deixar de donar el pit. Quan van tenir-les acostumades, Nestlé va posar uns preus abusius. Fins i tot va haver-hi condemnes de tribunals internacionales per aquestes pràctiques abobinables.

Em sembla que els bancs han fet el mateix, interessos baixos i tothom a signar hipoteques. Ara pujaran els interessos i pot haver-hi matança d'innocents.

La poca mobilitat que hi ha a Espanya, la poca diferència entre pagar un lloguer o una hipoteca i els salaris estancats acaben d'amanir un panorama desolador. A Anglaterra, on jo visc, hi ha una diferència grossa entre ser llogater o tenir una hipoteca.

3:18 p. m.  
Blogger Trina Milan said...

Marià,
aquest Sr. Blanco, sembla més de dretes que el Sr. Rato, sobretot prometent amb els diners dels altres. Això dels xecs per a solucionar els teus problemes que ja ha començat a posar en marxa la ministra Chacón.
No se si la bossa arribarà per a tant....ni sé si ells prometen amb el consentiment d'en Solbes...qua ja ho hem vist com va això...

Jesús,
L'exemple de la Nestlé ja el coneixia. De fet, en els meus estudis d'antropologia vaig estar en contacte directament amb gent d'Àfrica i em varen explicar alguns casos més, tots ells a qual més flagrant que aquest, i que a més es continuen fent sense aturador.
Estic totalment d'acord amb que les entitats bancàries estan fent amb la gent igual. El que em pregunto és fins a quin punt no hi ha cap interès del control públic per a una desfeta com aquesta, que pot implicar el desequilibri del mateix país, a costa de l'enriquiment de quatre...o potser és que realment no els ve d'aquí?
Gràcies per enviar el teu comentari en el meu bloc. He visitat el teu també, continuarem..

5:58 p. m.  
Blogger MEZQUETILLASVK said...

Un saludo.

Jesus también conocia esta politica comercial de esta Multinacional. Informar que existe una campaña de Boicot Internacional desde hace muchos años que trato de seguir en la medida de lo posible. Conozco a los autores de esta b log, son cristianos de base:

Cuando la leche mata. BOICOT A NESTLÉ POR SUS PRÁCTICAS CRIMINALES.: SOLIDARIDAD.NET

Sobre la actuación de las entidades financieras, tan solo tenemos que repasar lo ocurrido en Argentina...

ZONA DE VISUALIZACIONES AJENAS: MEMORIA DEL SAQUEO

Hoy he tenido conocimiento de una grata noticia que seguramente quedará en nada, pero al menos responsable del Banco Santander y BBVA ha sido llamados a declarar por lo acontecido con el " corralito ".

La justicia argentina cita a declarar a los responsables del Santander y BBVA por el 'corralito' | elmundo.es

En fin amigas/os un enorme abrazo.

10:54 p. m.  
Blogger MEZQUETILLASVK said...

Por cierto y por si os interesa.

Hace más de año conocí una Blog llamada " El Proyecto Matriz " que arracó con dos documentales muy interesantes. Soy bastante selectivo y prudente con la denominada prensa de contrainformación y la cantidad de informaciones y enlaces que facilitan via amail, los hace muy útiles para tener una visión diferente a los Grandes Mediso de Comunicaicón o Prensa Global.

Es evidente que el criterio propio es importante.

11:41 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home