1.02.2008

Democràcies de mentida?

Les notícies internacionals només ens mostren fracàs darrera fracàs de les democràcies del Tercer món (no m'agrada l'eufemisme països en vies de desenvolupament) : Kenya amb les eleccions més violentes que es recorden; candidats com Zuma, del principal partit sudafricà, que està acusat de corrupció i es presenta a les eleccions; assassinat d'un diputat i atemptat a Sri Lanka o els continuats atemptats a Iraq o la vida insofrible a Palestina.
Per acabar-ho d'adobar a Pakistan tindran un equip d'Scotland Yard per a investigar el magnicidi de Benazir Buttho, perquè sembla que allà no se'n surten.
Haurien d'aturar-se a pensar en com s'han fet les descolonitzacions a Àsia i a Àfrica, on es van crear països del no res com Pakistan, i on les metròpoli encara compten amb una influència tan gran que no es poden generar sistemes de desenvolupament propis perquè el control econòmic encara és exterior lligat a oligarquies internes que se n'aprofiten. Allò que no es permès a la City londinenca, és perfectament factible a la capital de Kenya o a Islamabad.
Llavors, de què estem parlant? de terroristes que assassinen aquells que proposen democràcia com Benazir Buttho? o de grups de pressió que no estan disposats a creuar la línia de la democràcia perquè perdrien el poder i els guanys?
Realment els grans líders occidentals tenen cap interès en generar democràcies reals al Tercer món?
Senzillament crec que no; que, ans al contrari, només generen cortines de fum com la desgraciada tornada de Benazir Buttho a Pakistan, per a fer veure que ells, els incombustibles líders mundials, estan per la democràcia.
Una mentida més en aquest món líquid que s'alimenta de sang i petroli.

Llibre: La carretera de Cormac McCarthy
Pel·lícula: Die Stille vor Bach de Pere Portabella
Música: Polly come home de Robert Plant i Alison Kraus

Etiquetes de comentaris:

5 Comments:

Blogger Artur said...

La democràcia, a l'igual que la llibertat, s'ha de voler, s'ha d'estimar, no es pot imposar. La democràcia necessita d'un entorn molt acurat: garanties jurídiques, llibertat, drets individuals, propietat privada, tolerància, lliure competència, respecte a les minories, etc... Per tant aquest marc té una característica molt important: és realment fràgil.

Qualsevol trencament d'algun dels trets que conformen aquesta democràcia implica el seva mort. En els països del tercer món conflueixen diversos factors que ara per ara fan molt difícil el triomf de la llibertat: interessos econòmics dels dictadors i de les famílies al poder, interessos ideològics de certs grups, castes, tribalitats, ignorància i analfabetisme, manca de cultura democràtica, tradició teocràtica, despòtica i totalitària, interessos externs, etc...

Crec que el petroli i el diner són només una petita part del problema. Potser a Nigèria ho sigui, no ho sé, però no a Pakistan ni a Sudan ni ha va ser el conflicte entre Hutus i Tutsis.

La democràcia és el millor sistema per a progressar, sempre i quan es cumpleixin unes condicions mínimes. Ara per ara crec que els factors culturals de la pròpia societat on es vol implementar són les entrebancs més difícils de superar.

Identificar les causes dels conflictes en societats molt diferents a la nostra és difícil i complexe.

12:13 p. m.  
Blogger Trina Milan said...

Artur,
estic d'acord, però amb esmenes...no puc creure'm que diferents societats per la seva cultura tinguin més problemes per posar en marxa un sistema democràtic..penso que és més aviat pels esdeveniments històrics i l'organització global mundial que prioritza determinats estats per sobre d'altres. És més, penso que en aquest moment el veritable poder és l'econòmic, i el polític està supeditat a les grans companyies, algunes de les quals tenen més pib que molts estats...
Per això penso que és un problema de qualitat democràtica de tots, els que representa que ja la tenim i aquells que intenten aconseguir-la però no accedeixen, perquè, com molt bé dius, la democràcia, ara per ara, és l'únic sistema que garanteix progrés.

10:28 a. m.  
Blogger MEZQUETILLASVK said...

Bon dia Trina.

Sobre el asesinato de Bhutto parece que todo va aclaradandose y según fuentes de The Times of India el magnicidió fue cometido con un arma Láser. Y sobre la autoria, esto es cosecha propia, se encuentra la mano de los servicios de inteligencia de esa cosa llamada " Consorcicio Militar Industrial " . Sobre el video de los disparos y explosión posterior fueron una cortina de humo.

Trina nada nuevo en el horizonte. Bueno sí, esta cadena de acontecimientos planetarios tiene otro fin. El despiste de la desintegración del Sistema Finaciero Mundial o al menos es lo que defiende Lyndon Larouche desde hace tiempo. Tiempo habrá para comprobarlo

Para aclarar mis acusaciones sobre este posible Consorcio criminal dos videos de los años 60.

Eisenhower speech - Complejo industrial militar

Discurso de Kennedy JFK - Kennedy Speech

Podemos pensar que es una postura excesivamente conspitaria. Sí, no voy a negarlo, pero desde que el hombre se ha organizado, estas conspiraciones siempre han y segirán existiendo y más cuando no vivimos en sociedades democráticas de verdad.

Para terminar una pregunta ¿ Qué ocurrió tras el magnicidio de Kennedy ?... La guerra de Vietnam. Y ahora ¿ ¿ qué ocurrió tras el 11S ?...

1:14 p. m.  
Blogger MEZQUETILLASVK said...

Otro documental maravilloso que si quieres puedes verle en tres partes. Te lo facilito en su totalidad. Es una gozada.

Zeitgeist -Official Release in Spanish (subtítulos en español)

1:38 p. m.  
Blogger Trina Milan said...

Jordi,
gracias por los enlaces, realmente interesantes. Creo que las teorias de la conspiración tienen poca credibilidad porque no queremos decirnos a nossotros mismos que son realmente verdad, y nos engañamos con el hecho de que son leyendas urbanas. Ciertamente no tenemos muchos datos,pero se deja entrever un "cierto olor a podrido" como diria un viejo autor adolescente. En todo caso siempre nos quedará plantearnos alguna pregunta más de las que ya estan hechas, sobretodo a partir del hecho de internet y de las mil posibilidades que tenemos de reinformarnos a nosotros mismos. No en vano en China y aestan empezando a prohibir algun que otro contenido virtual. Cuento con tus enlaces para saber más..Gracias!

Trubies,
gràcies també pels enllaços, i estic d'acord amb tú, necessitem mes temps per saber i discutir sibre la situació de Pakistan, pero espero que no ho deixem en l'oblit i poguem fer-ho en un altre post, no penso deixar el tema i crec que el tema no ens deixarà tampoc a nosaltres.
Gràcies de veritat..

8:19 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home