10.09.2007

El Che, un mite de 40 anys


La diferència entre un mite i una persona és que els mites no moren. La figura d'Ernesto Che Guevara és un mite assumit per la societat mundial global que identifica la revolució cubana i per extensió, la rebel·lia.
La persona d'Ernesto Guevara va tenir una història excitant i alhora coherent amb sí mateixa, un metge argentí destinat a portar una plàcida vida de classe alta, que comença un viatge en motocicleta per l'amèrica llatina que el portarà a canviar el que estava previst per a ell. Intel·lectual qualificat, lector empedernit construeix la seva identitat a partir del convenciment de que s'ha de canviar la vida de les persones del món a millor.
La participació en l'alliberament de la Cuba dictatorial el posa en l'avantguarda de tots els moviments progressistes de mitjans del segle passat: París del 68 o el moviment hippie nordamericà. Els intel·lectuals d'esquerres de les societats occidentals de finals del XX van crear la incona del Che, sustentada en el seu tràgic final a Bolívia, ara fa 40 anys; i enaltit per una magnífica fotografia de Korda que encara avui és senyal identitari per a molts, encara que no tots coneguin al personatge històric.
Alguns trobem a faltar aquella coherència guevariana en molts dels suposats revolucionaris actuals dels quals ens sobren les bombes lapa a sota dels cotxes de la gent.

Llibre: Notas de viaje de Ernesto Guevara
Pel·lícula: Diarios de motocicleta de Walter Salles
Música: Hasta siempre Comandante de Carlos Puebla




Etiquetes de comentaris: ,