9.04.2007

Metàfora al Museu


No hi ha certeses a l'estiu, tot és volàtil. Dinant al restaurant d'en Sergi Arola al Reina Sofia de Madrid, veus la llum que arriba del carrer matitzada pels vidres del nou edifici ampliat per Nouvel. Llegeixo els diaris tot pensant que es repeteixen i no afegeixen res: destrucció a Iraq, catàstrofes a Amèrica Llatina, infrastructures nefastes a Barcelona i clima atípic.
Em sobten però les ressenyes de dos llibres que m'ajuden a entendre el caire de les notícies, el sopor de la manca de novetats. Un és No pensis en un elefant de George Lakoff, la bíblia dels neocon americans que el PP ha adoptat com a full de ruta i que els socialistes devoren per saber com s'ho fan els altres per dir absurditats i tenir 10 milions de vots encara.
I l'altre és Reflexions sobre Little Rock de Hannah Arendt, conjunt d'assaigs de la famosa escriptora alemanya que ens apropa, amb el seu bisturí moral finíssim, al xoc cultural entre blancs i negres a les ciutats americanes de principis del XX, a la dificultat de saber-se d'un lloc i de pertanyer a una cultura, convivint en una altra de ben diferent. En realitat a la diferència entre rics i pobres. Ells ja ho sabien a principis del XX el que nosaltres estem descobrint a principis del XXI.
La diferència és però que fora del Museu hi ha la ciutat i que els qui ens han de gestionar el territori i quasi la vida, nomès llegeixen el llibre de Lakoff i no el d'Arendt. És per això que la metàfora s'escampa fora del Museu mentre que a dins el Guernika espera que anem a veure'l, com nosaltres esperem que els nostres dirigents ens sorprenguin amb la decissió d'aplicar imaginació als problemes que al setembre ja són certeses davant del nostre nas.

Llibre: Els esmentats en el post.
Pel·lícula: Quatre minuts de Cris Kraus
Música: First song d'Abbey Linconl