12.07.2006

Semínoles a la reconquesta


La tribu dels Semínoles d'USA acaba de comprar la cadena de restaurants Hard Rock.
Aquesta compra és significativa per dues raons, perquè és una cadena de restaurants en el més pur estil americà; música rock, menjar fast food i decoració cow boy... i, perquè la compra una tribu amerindia, constituida en empresa.
La novetat fonamental és que aquells que varen ser conquerits per la cultura i les formes de vida europea més fonamentalistes, els indis d'Amèrica, són els que, utilitzant les eines del capitalisme clàssic, tornen a fer-se valdre en la comunitat americana actual i en el món en general.

Els indis americans ja fa temps que saben que el joc i els casinos són eines d'utilització fàcil per a fer-se un lloc en la societat capitalista americana, però aquest salt qualitatiu dona força a la seva aposta de vida. Perquè ells no han deixat de ser com volen ser, un grup de persones que s'organitzen com els seus avantpassats, mitjantçant un grup de savis ancians de la tribu, i redistribuint els beneficis entre tots els membres, sense exclusió.

Noves eines per a velles cultures ens estan donant un exemple d'identitat i pertenença. Alguns encara es pregunten qui són aquests semínoles, que no responen a la figura de l'indi de les pel·lícules, segurament perquè aquells eren de mentida i aquests són de veritat.