12.01.2006

Bauhaus


Bauhaus és sinònim de disseny, arquitectura i innovació, éssent un moviment cultural de principis del segle XX. Va nèixer a Alemanya, de la ma de Walter Gropius arquitecte que pretenia generar canvis socials amb l'estètica i la tècnica, revolucionant el món de l'arquitectura per lligar-lo a la seva funció social.
Vàren venir desprès noms igualment famosos com Paul Klee o Wasili Kandinski que han estat referents trencadors en el desenvolupament cultural del segle XX, tan per les noves formes de fer com pel que això ha representat en el context social.
La Bauhaus va ser un esclat de modernitat sobrevingut en una Alemanya on s'estava coent el nazisme. De fet, la Bauhaus va tenir una curta durada perquè el nacionalsocialisme la va tancar com a escola d'art i cultura. Mies Van der Rohe va ser el seu últim director l'any 1933.
Encara avui les corrents arquitectòniques i artístiques en general com el minimalisme beuen de les propostes de la Bauhaus. La famosa frase "menys és més", treballar amb acer, vidre i elements industrials, comportava una forma de pensar l'arquitectura de caràcter universal i senzill, que ajuda a pensar en la democratització de la qualitat de la vivenda i dels materials, donant importància al fet de la utilitat lligat a l'estètica més propera.
80 anys desprès, Dessau, la ciutat on començà tot, reinnaugura l'edifici emblemàtic de la Bauhaus. Celebrem que l'Alemanya moderna i contemporània honori la seva història.

Etiquetes de comentaris: ,