9.08.2006



Les tres Torres
Dilluns farà cinc anys de l'atemptat de les Torres bessones de Nova York.
Avui s'ha presentat el projecte de renovació de la zona zero, realitzat per tres arquitectes Norman Foster, Richard Rogers i Fuimiko Maki.
La reconstrucció ha estat difícil i pol·lèmica, no eren capaços els novaiorquesos de decidir com cobririen aquest espai desolat que resultà del drama violent i salvatge que varen patir aquell 11 de setembre de 2001.
Cada arquitecte ha volgut donar un toc especial a la seva proposta. Rogers diu que ell ha pensat en un edifici que faci mirar al futur, respectant el passat; Foster ha posat quatre diamants al cim del seu edifici que il·luminaran Manhattan a la nit i Maki ha volgut intoduïr una mica de la filosofia zen oriental per a transmetre pau a aquesta zona de desolació.
Tot plegat es completarà amb una quarta torre, anomenada de la llibertat, que serà la més alta construïda fins ara al món, i que estarà acabada al 2012.
Aquell 11 de setembre el món va veure en directe un desastre desconegut fins aquell moment, comès per iniciativa humana i amb mitjans i efectes nous que trasbalsaren el pensament de molta gent, i que va significar el final d'un temps i el principi d'un altre.
Els que ho varem viure ho recordem vívidament, i moltes de les coses que han passat desprès a molts llocs, són degudes a aquell atemptat.
Hauriem de saber extraure conclusions cadascún de nosaltres sobre la crueltat humana, que és capaç de fer accions tan terribles com aquella. Alhora que aprendre també de tots aquells que varen donar suport i ajut als que ho necessitaren, res no és en va. Per això l'obra d'aquests arquitectes té una significació especial. Potser que els altres sapiguem fer-ho també.


Música Tears in heaven # Eric Clapton