7.15.2007

Harry Potter i el sistema educatiu

Aquest cap de setmana he vist Harry Potter i l'Ordre del Fènix. Molt recomanable si us agraden les pelis espectaculars i d'aventures, cinema de relaxació estival. Nomès que aquest Harry Potter conté alguns missatges que m'han fet pensar. És la més fosca de totes les pelis de la saga,on Harry comença a fer-se gran, dona el seu primer petó d'amor. La lluita està centrada en ell mateix i les seves emocions, front Lord Voldemort, el seu alter ego negatiu. Recomanable també pel càsting amb una Helena Bonham-Carter genial en el seu paper de bruixa dolenta, com li va!
Però el que m'ha interessat és la duríssima crítica al sistema educatiu dels països occidentals.
Potter i els seus amics es veuen obligats a crear l'Ordre del Fènix per lluitar contra els dolents perquè l'escola, Hogwarts, no els proporciona les eines per a fer-ho.
Hi ha frases del guió absolutament contundents, en boca de la profe dolenta, Dolores Umbrigde: "l'escola no està per ensenyar-vos a sortir a fora, està per fer-vos aprendre el que diu el ministeri". O en boca d'Hermione:"hem de deixar de fer el que toca i trencar les normes."
Acompanyant el guió, les imatges són igualment significatives, la directora ordena no parlar pels passadissos, no besar-se amb els companys, no reunir-se en grups, modifica l'estructura de les classes posant les taules en fileres i separades, i així fins a l'infinit. Reconeixem les nostres escoles en aquest dibuix? Per ser exactes no, no totes són com el dibuix de Howgarts, però caldrà que ens plantegem el transfons de tot plegat.
Aquests dies s'han realitzat les proves d'oposicions al cos de mestres i professorat de secundària a Catalunya. Amb més llocs de treball posat a l'abast dels aspirants que mai, els resultats no semblen gaire reixits, molts tribunals han suspés molts aspirants, dels quals el 90 % són persones que ja treballen a les escoles. Què vol dir això? que no són capaços de fer la feina per la qual el Departament d'Educació els paga? o que les proves que es fan per assolir els llocs de treballs no s'adiuen amb el que realment es necessita? M'inclino per la segona opció, l'empresa més important de Catalunya, la Generalitat, no selecciona els seus treballadors adequadament, perquè sinó la situació encara seria més preocupant, tindriem milers de persones treballant amb els nostres fills que no estan preparades per fer-ho. Potser que s'ho facin mirar els responsables.
Mentre Harry Potter ens dona lliçons de mestratge educatiu: treball en grup, cooperació, continguts però també procediments i llibertat, valor de l'esforç i investigació continua. Totes aquestes paraules són conegudes en el vocabulari educatiu, és qüestió nomès de recordar-les de tant en tant.


Llibre: Harry Potter i l'Ordre del Fènix de J.K. Rowling
Pel·lícula: Harry Potter i l'Ordre del Fènix de Michael Goldenerg
Música: Harry Potter i l'Ordre del Fènix (trailer de la pel·lícula)