5.21.2007

Zara i els ultraortodoxes d'Israel


No es fa un imperi sense tenir en compte totes les variables i més. Amancio Ortega, l'amo de Zara, ha près una decissió inapelable, a Israel els vestits que tenen una mescla de lli i cotó no es vendràn perquè la llei jueva prohibeix aquestes fibres juntes per manament de Déu. Retiraràn totes les robes amb aquesta mescla i han publicat l'anunci a tots els diaris, demanant disculpes per la gosadia de fer aquesta proposta en un producte que estava a la venda a les botigues d'Israel.
Ja sabem que les màximes de les diferents religions poden ser incomprensibles per a aquells que no hi combreguen, però el que estem analitzant aquí no és si resulta coherent aquest manament o no. El que es posa de manifest és que per poder vendre producte a Israel, haurà de regir-se per les lleis de la Kaaba, i així no representarà cap problema per a ningú, ni els jueus ni els amos de Zara.
Nomès una questió, què farien si el manament estigués lligat a alguna qüestió referida a les persones o als drets humans, què prevaldria la llei dels deus o la del comerç? Vist el que hem vist, no hi veig gaire diferència, els deus són coincidents.

Llibre: Assassinat al kibbutz de Batya Gur
Pel·lícula: Éxode d'Otto Preminger
Música: Stravinsky a càrrec de Zubin Mehta